Susitikimas su Hermanu Šulcu

Spalio 9-ąją Ic klasės mokiniai, kartu su klasės vadove Robertina Janušauskiene bei socialine pedagoge Auksuole Atkočiene lankėsi pas labai iškilią asmenybę – Hermaną Šulcą.
Tėvelis Hermanas – Kretingos miesto garbės pilietis, Gedimino kryžiaus ordino savininkas. Šis žmogus pusę savo gyvenimo, 41 metus atidavė Ruandos vaikams – sukūrė jiems mokyklą, ir iki šiol jais rūpinasi. Iki tol gyvenęs Memelyje, Vokietijoje, Italijoje, Portugalijoje, Belgijoje, Prancūzijoje. Laisvai kalba dešimčia kalbų.
Hermanui šiuo metu 85-eri, labai suprastėjusi sveikata bei klausa, paskutinius penkerius metus jis gyvena savo Jaunimo sodyboje Kėkštų kaime, kur mes ir lankėmės.
Mokiniai atvyko pasiruošę – buvome pažiūrėję filmą “Dievas į Ruandą grįžta naktį” (apie Hermano gyvenimą Ruandoje – šį filmą rekomenduojame visiems), taipogi mokiniai buvo pasiruošę klausimus. Mūsų pokalbis – diskusija truko beveik dvi valandas – ir mūsų gimnazistai buvo tiek susidomėję, visi klausėsi atidžiai, ir net nepastebėjome, kaip greitai prabėgo laikas. Po diskusijos aplankėme tėvelio Hermano namus – muziejų, gyvūnėlių ūkį, ir gavome dovanų – mokyklos bibliotekai parvežėme knygą apie šio iškilaus žmogaus gyvenimą. O pastabiausi gimnazistai, kurie išmoko ruandiečių kalba suskaičiuoti iki trijų – dovanų gavo Ruandos vaikų rankomis gamintus kryželius iš raudonmedžio. Visi išvykome pakylėti…